Головна Новини Чоловік полювання та рибальство Правила ловлі раків: що варто знати рибалкам
commentss НОВИНИ Всі новини

Правила ловлі раків: що варто знати рибалкам

У водоймах України зустрічаються три види раків: довгопалий, широкопалий і товстопалий. Проте останні двоє занесені до Червоної книги України

сьогодні, 19:56
Поділіться публікацією:

Раки – не лише смачний делікатес, але й важлива частина екосистеми, тому їх вилов має відбуватися відповідно до чітких вимог. Щоб зберегти природний баланс і не порушити закону, необхідно дотримуватися Правил любительського рибальства. Про це повідомляє Державне агенство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.

Правила ловлі раків: що варто знати рибалкам

Вилов раків. Фото: darg.gov.ua

Згідно з ними, кожен рибалка має право впіймати не більше 30 раків на добу. Дозволено використання таких знарядь: раколовки типу "хапка" з діаметром до 70 см і вічком не більше 22 мм, підсаки діаметром до 100 см або "павуки" розміром не більше 1×1 м з вічком до 10 мм.

Також варто пам’ятати про мінімальні розміри раків для вилову:

  • у дніпровських водосховищах – від 11 см;

  • у Чорноморському регіоні та інших водоймах – від 10 см;

  • в Азовському регіоні – від 9 см.

Довжина рака вимірюється по спині – від лінії між очима до кінця хвоста.

Недотримання цих вимог може призвести до адміністративних або кримінальних штрафів, а також необхідності компенсувати завдану шкоду рибному господарству.

Довідка:

В Україні зустрічаються три види раків: довгопалий, широкопалий і товстопалий. Широкопалий і товстопалий раки занесені до Червоної книги України, тому їх вилов заборонений.

Довгопалий рак менш вибагливий до умов, тому його можна знайти як у прісних, так і в солонуватих водоймах, включно зі стоячими. Він зазвичай живе в мулі, під камінням або серед коренів водяних рослин.

Широкопалий рак обирає чисті водойми з прісною водою, де риє нори на берегах, тоді як товстопалий рак живе лише в солонуватих лиманах і не зустрічається в прісних водах.

Через несприятливі екологічні умови та неконтрольований вилов популяції широкопалих і товстопалих раків опинилися на межі зникнення. Захист цих видів можливий тільки за умови дотримання правил та належного контролю.

Нагадаємо, в одній із річок, що протікають у штаті Канзас, що в США, затятим любителям риболовлі посміхнувся успіх і їм вдалося зловити рідкісний вид озерного осетра.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини