Головна Новини Чоловік вино і напої Як легко розібратися у вині: класифікація вин та їхні особливості
commentss НОВИНИ Всі новини

Як легко розібратися у вині: класифікація вин та їхні особливості

Ми розглянемо основні характеристики різних вин та розповімо, як можна їх класифікувати

12 листопада 2023, 07:05
Поділіться публікацією:

Вино має дуже довгу та багату історію. Протягом багатьох століть у світі з'явилося багато різновидів цього чудового напою. Поринемо в дивовижний світ вин і розглянемо, як їх класифікувати.

Як легко розібратися у вині: класифікація вин та їхні особливості

Класифікація вин. Фото: Bruno Cantuária, pexels.com

Тихі вина

Тихе вино, як категорія, є різноманітним світом вин без вуглекислого газу. Слово "тихі" в назві цих вин підкреслює їхню особливість — вони мають благородний спокій і не видають жодного звуку, що повністю контрастує з винами, що містять вуглекислоту.

Тихі вина – це ціла категорія, насичена різноманітністю смаків та відтінків. Вони можуть бути білими, рожевими, червоними. А якщо говорити про відмінності тихих вин, виходячи з їхнього складу, то можна виділити такі основні категорії — столові та кріплені вина.

Столові вина

Столове вино – результат природного бродіння виноградного соку без будь-яких добавок, зокрема спирту та цукру. Воно не представляє самостійної гастрономічної цінності і має простий букет, який робить його ідеальним супутником до частування під час застілля. Столове вино має легкий смак та невеликий вміст спирту та цукру.

Сухі столові вина одержують шляхом повного зброджування сусла із залишковим вмістом цукру до 0,3 %. Вміст цукру в них – до 4 г/л.

У напівсухих столових винах вміст цукру – 4-18 г/л.

Напівсолодкі столові вина містять 18-45 г/л цукру.

Солодкі столові вина містять щонайменше 45 г/л цукру.

Як легко розібратися у вині: класифікація вин та їхні особливості - фото 2

Кріплені вина

Кріплені вина – це справжнє мистецтво різноманітності. Вони розкривають цілу палітру уподобань і можуть бути сухими, солодкими або ідеально збалансованими посередині. Ніжні або щільні, з горіховими або фруктовими нотами, гіркі чи ні – вони покликані задовольнити різні смаки. Ці вина відрізняються від столових тим, що до них додають дистильований спирт, який підвищує вміст алкоголю на 15–22 %.

Розглянемо деякі з найпопулярніших видів кріплених вин.

Портвейн

Це солодке кріплене вино. Виноград для нього вирощують на крутих схилах мальовничої долини Дору в Португалії. Однією з унікальних особливостей виробництва портвейну є традиційний тиск винограду ногами без використання машинного преса.

Херес

Це білі кріплені вина із південної частини Іспанії. Вони можуть бути як сухими, і солодкими. Однією з історичних особливостей виробництва хересу є витримка в бочках, що утворюють систему солера: свіже вино додається до торішнього, старе поєднується з ще старішим.

Мадера

Це сухе та солодке кріплене вино, виготовлене на субтропічному острові Мадейра. Вміст алкоголю в мадері сягає 17–18% завдяки кріпленню 96% спиртом. Особливий смак мадери обумовлений унікальним процесом витримки, що імітує умови довгого перевезення вина через океан в епоху географічних відкриттів. Цей процес включає нагрівання і окислення.

Марсала

Це сухе та солодке кріплене вино, подароване нам сицилійським виноробством. Воно буває як білим, і червоним. Вміст спирту в марсалі сягає 17-18%.

Як легко розібратися у вині: класифікація вин та їхні особливості - фото 3

Вина, що містять вуглекислий газ

Ці вина славляться характерним шипінням та веселою грою бульбашок у келиху.

Вина, насичені природним шляхом

Такі вина насичуються вуглекислотою природним чином завдяки процесу бродіння в герметичних ємностях під тиском. Сюди входять шампанські вина, виготовлені за особливою технологією вторинного бродіння оброблених виноматеріалів. Їх роблять із спеціальних сортів винограду, білих та червоних.

Ігристі вина

Ігристі вина – результат вторинного бродіння виноматеріалів у герметично запечатаних ємностях. При їх виготовленні дотримуються суворо встановлених технологій для кожного найменування напою.

Натуральні напівсолодкі ігристі вина

Такі вина створюють за допомогою бродіння виноградного соку у спеціальних герметичних резервуарах під тиском. Процес бродіння зупиняють на певному етапі.

Шипучі, або газовані вина

Іскристі вина досягають своєї шипучості завдяки штучному процесу насичення вуглекислотою.

Як легко розібратися у вині: класифікація вин та їхні особливості - фото 4

Більше про вино та інші напої читайте у Тelegram-каналі "Сам собі сомельє".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини