Головна Новини Чоловік вино і напої Топ-7 найдорожчих вин у світі: скільки коштують і що про них відомо
commentss НОВИНИ Всі новини

Топ-7 найдорожчих вин у світі: скільки коштують і що про них відомо

Ми розповімо цікаві факти про сім найдорожчих вин у світі

23 листопада 2023, 23:55
Поділіться публікацією:

Кажуть, деякі люди старіють, як вишукане вино. І кожен хотів би, щоб ця фраза була до нього застосовна. Не дивно, що вінтажні та рідкісні пляшки вина продаються за вражаючими цінами на аукціонах. Ми розповімо про сім найдорожчих вин у світі.

Топ-7 найдорожчих вин у світі: скільки коштують і що про них відомо

Найдорожчі вина у світі. Фото: Daniel Vogel, Unsplash

1. Setting Wines Glass Slipper Vineyard Cabernet Sauvignon 2019 року

Шестилітрову пляшку Каберне від виноробні The Setting продали на аукціоні за дивовижні мільйон доларів у 2021 році.

Виноробня The Setting розташована у Каліфорнії. Нею керує Джессі Кац, який не тільки створює унікальні вина, але також має значний список VIP-клієнтів. Серед шанувальників його витворів – знаменитості, від Джастіна Тімберлейка і до лідерів футбольних команд США.

Топ-7 найдорожчих вин у світі: скільки коштують і що про них відомо - фото 2

2. Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru 1945 року

Справжніх шанувальників вина не здивує, що це відоме і дуже рідкісне вино опинилося у списку найдорожчих у світі. Воно унікальне тим, що створено з останнього врожаю з Бургундії, не прищепленого від філоксери. У 2018 році на аукціоні таку пляшку було продано за значні 558 000 доларів. Інші вина Романе-Конті регулярно мають високу вартість, варіюючи від 10 000 до 40 000 доларів за пляшку.

Вино врожаю 1945 року вирізняється своєю рідкістю. Внаслідок затяжної весни із заморозками та градом, вегетаційний сезон виноградних лоз у той рік був коротким та надзвичайно спекотним. На виноробні Романе-Конті того року було виготовлено лише близько 600 пляшок цього унікального вина із сорту піно нуар. Цей урожай був зібраний до того, як виноградні лози зазнали поразки шкідливими комахами. Восени 1945 року виноробня вжила рішучих заходів, замінивши лози на щеплені від філоксери.

Топ-7 найдорожчих вин у світі: скільки коштують і що про них відомо - фото 3

3. Screaming Eagle Cabernet 1992 року

Це вино з Каліфорнії пішло з молотка в 2000 році за 500 000 доларів, встановивши тодішній рекорд серед найдорожчих вин, які колись були продані на аукціоні.

Це червоне вино з долини Напа здобуло чудові оцінки критиків. Винний критик Роберт Паркер присудив Cabernet Sauvignon від Screaming Eagle 1992 року видатний бал — 99, в той час як Wine Spectator оцінив його в 96 балів.

Обмежене виробництво цього вінтажного вина (всього 200 ящиків) надає йому особливого шарму, змушуючи любителів вина боротися за можливість придбати заповітну пляшку. Пляшка вина Screaming Eagle Cabernet 1992 року коштуватиме вам приблизно 23 500 доларів у 2023 році.

Топ-7 найдорожчих вин у світі: скільки коштують і що про них відомо - фото 4

4. Jeroboam Château Mouton Rothschild 1945

Славетне ім'я серед найдорожчих вин у світі має Château Mouton Rothschild 1945 року. Це вино входить до кращих вин минулого століття — воно заслужило максимальні 100 балів від експертів за системою Паркера. Jeroboam Château Mouton Rothschild 1945 продали за 310 700 доларів на аукціоні Sotheby's в Нью-Йорку в 2007 році.

Цей вінтаж 1945 року вирізняється відтінками чорниці та дуба, а завершується насиченими ароматами м'яти, ванілі та прянощів. Етикетка привертає увагу своєю історичною значимістю — підпис "V" (що означає "victory" — "перемога") символізує кінець Другої світової війни.

Топ-7 найдорожчих вин у світі: скільки коштують і що про них відомо - фото 5

5. Château Cheval Blanc 1947 року

У 2010 році на аукціоні Christie's пішла з молотка пляшка вина Chateau Cheval-Blanc 1947 року за вражаючі 304 375 доларів. Це вино постійно займає найвищі позиції у рейтингах найкращих вин у світі. На думку найбільш компетентних поціновувачів вина, Chateau Cheval-Blanc 1947 року є найкращим Бордо, коли-небудь створеним. За оптимальних умов дане вино здатне зберігати свій чудовий смак до 80 років.

Топ-7 найдорожчих вин у світі: скільки коштують і що про них відомо - фото 6

6. Heidsieck 1907 року з корабля, який зазнав трощі

Вартість цього вина – 275 000 доларів. Воно може і не потішити вишуканим смаком, але, безумовно, стане цікавим предметом розмови за вечерею.

Шампанське 1907 Heidsieck & Co. Monopole Diamant Bleu, яке було в кораблетрощі, це, фактично, шматочок живої історії. У 1998 році було виявлено колекцію з 2 000 пляшок шампанського із затонулого судна у Фінській затоці. Вважається, що 1916 року шведське судно "Jönköping" перевозило цей вантаж, коли його атакувала торпеда німецького підводного човна.

Незважаючи на більш ніж 80-річне перебування під водою, пляшки залишилися неушкодженими.

Топ-7 найдорожчих вин у світі: скільки коштують і що про них відомо - фото 7

7. Château Lafite-Rothschild 1869 року

Торгова війна за Chateau Lafite 1869 року в Гонконгу в 2010 році залишається однією з найбільш захоплюючих подій у світі дорогих вин. Три з цих пляшок були придбані на аукціоні Sotheby's анонімним покупцем по 230 000 доларів за кожну.

Топ-7 найдорожчих вин у світі: скільки коштують і що про них відомо - фото 8

Більше про вино та інші напої читайте у Тelegram-каналі "Сам собі сомельє".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини