Головна Новини Чоловік полювання та рибальство Як правильно підібрати рушницю на певну дичину
commentss НОВИНИ Всі новини

Як правильно підібрати рушницю на певну дичину

Вибір рушниці залежить від того, на яку дичину ти зібрався полювати

28 липня 2020, 12:01 comments1270
Поділіться публікацією:

Щоб правильно вибрати собі рушницю, треба хоча б приблизно уявляти, де, коли (в сенсі сезону), на кого належить полювати (буде це полювання на невелике число видів дичини або на багато видів); знати не тільки масу свого тіла, але і враховувати силу, розвиток м'язів рук, загальну фізичну підготовку, стан серця. З урахуванням усіх цих показників треба вибирати рушницю відповідної системи, моделі, маси, калібру, неодмінно прикладисте. В цьому нам допоможе портал Fastmarksman.

Як правильно підібрати рушницю на певну дичину

Фото: good-hunt.ru

Рушниця на гусячому полюванні 

На гусячому полюванні потрібна рушниця з дуже купчастим боєм і великою кількістю дробин в снаряді, щоб при стрільбі великим дробом вразити цю дичину на максимальній дистанції. Гуска — птиця велика, міцна і, головне, обережна; підібратися до неї важко, так що стріляти доводиться здалеку, іноді на відстанях до 45-50 м.

Оскільки полювання на гусей не ходове, то важка рушниця в цьому випадку не буде обтяжливою. Те ж саме можна сказати і про полювання на качок з човна або з куреня: на цих полюваннях також бажано мати важку рушницю (двоствольну або самозарядну) 12-го калібру з повними чоками в обох стволах.

Рушниця на бекасів

Мисливець зі своєю потужною рушницею пішов на болото постріляти бекасів. Стрільба по бекасах ведеться на відстані 10— 20 м. Ходити доводиться багато, та не просто ходити, а лазити по болоту. На цьому полюванні рушниця, яка купчасто б'є, у разі попадання з близької відстані буде настільки розбивати дичину, що вона виявиться непридатною для подальшого використання.

Але це трапляється рідко, бо найчастіше мисливець буде давати промахи: адже на цьому полюванні потрібно, щоб дріб йшла не купчасто, а, навпаки, максимально розкидувалась, щоб рушниця давала широкий, рівний осип. До того ж, пробираючись по болоту, мисливець швидко втомлюється і відчуває, що рушниця стало непідйомною... З цією "качиним" рушницею по болотах не побігаєш. На бекасів потрібна легка рушниця 12, 16-го або навіть 20-го калібру з циліндричним свердлуванням правого (нижнього) ствола.

Рушниця для полювання в горах

Для полювання в горах незамінна рушниця двостволка 20-го калібру, а для полювання на дрібного хутрового звіра рушниця 28-го або 32-го калібру. Обдумуючи вибір рушниці, не слід забувати про клімат (по спеці тягати важку рушницю майже неможливо) і про тип угідь.

В кущах рушниця з короткими стволами і розкидистим боєм краща за рушницю з довгими стволами та купчастим боєм. Роздумуючи, на якій рушниці зупинити свій вибір, прикинь, чи часто тобі доводиться бувати на полюванні на лося і кабана, на якій краще віддавати перевагу максимально потужній зброї, чи для тебе важливіше вполювати дрібного хутрового звіра; можливо, втім, що вас однаково цікавить і те, і інше. Певну роль, природно, відіграють і ресурси, якими ти володієш.

Також видання "Коментарі" розповість про три кращих смартфона для мисливців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини