Головна Новини Чоловік авто Як купити автомобіль в Україні: на що слід звернути увагу
commentss НОВИНИ Всі новини

Як купити автомобіль в Україні: на що слід звернути увагу

При купівлі автомобіля слід визначитись, яким способом ви будете його купувати, перевірити документи та історію транспортного засобу.

5 березня 2024, 16:45
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Купівля автомобіля в Україні — це процес, який вимагає уважності та обачливості. Потрібно визначитись, це буде новий чи вживаний транспортний засіб, переглянути його технічні характеристики, перевірити документи, а також правильно оформити автомобіль.

Як купити автомобіль в Україні: на що слід звернути увагу

Як купити автомобіль в Україні. Фото з відкритих джерел

За даними Мін’юсту, в Україні можна придбати автомобіль трьома шляхами.

Купити автомобіль в автосалоні

Купівля нового транспортного засобу в автосалоні вважається одним з найбезпечніших варіантів. Ця процедура вимагає укладання договору про купівлю-продажу автомобіля. У договорі Мін’юст радить звернути на три основні пункти: термін поставки автомобіля; умови, пов’язані з авансовою виплатою; точна модифікація і комплектація транспортного засобу.

Після покупки автомобіля його слід оформити. Для цього потрібно звернутись у відділення МВС та після первинної реєстрації транспортного засобу, отримати свідоцтво про реєстрацію (технічний паспорт) та комплект номерних знаків.

Купити вживаний автомобіль за договором купівлі-продажу

У випадку купівлі вживаного автомобіля слід укласти договір купівлі-продажу у нотаріуса. Нотаріус перевірить достовірність документів, а також з’ясує, чи існує на автомобіль додаткові обтяження, наприклад арешт чи кредит.

Після підписання договору купівлі-продажу також варто отримати акт прийому-передачі, який відображає фактичну передачу автомобіля. Угода про купівлю транспортного засобу вважається завершеною при внесенні відповідних даних про нового власника в технічні документи на транспортний засіб. 

Договір купівлі-продажу оформляється у сервісному центрі МВС і для цього покупцю потрібно мати паспорт та довідку платника податків, а продавцю крім цих двох документів ще свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та висновок Експертної служби МВС про транспортний засіб.

З грудня 2023 року в Україні можна перереєструвати автомобіль онлайн в застосунку "Дія". Таким чином можна продати чи купити авто без посередників та фізичної присутності на угоді. Продавець оформлює заявку в застосунку "Дія" та ділиться QR-кодом або посиланням з покупцем. В кінці обидва користувачі підписують договір через "Дія.Підпис". Крім того, в застосунку "Дія" також можна замовити доставку техпаспорта автомобіля і номерного знака на вибрану адресу.

При купівлі автомобіля через "Дію" існує кілька обмежень. Зокрема перереєстрація може бути лише між двома фізичними особами, що виключає доступність послуги для юридичних компаній. Оформлення можливе на легкові автомобілі, мотоцикли та мопеди, однак недоступне для вантажних та пасажирських транспортних засобів. 

Купити автомобіль за довіреністю

Ще один спосіб отримати автомобіль для користування можна за довіреністю. Таким чином ви можете отримати технічний паспорт автомобіля та довідку від нотаріуса про довіреність. В такому випадку ви отримаєте право користуватись автомобілем, однак він не буде у вашій власності. В такому випадку власник автомобіля може в будь-який момент відкликати довіреність, а також продати транспортний засіб іншим особам. 

Які документи перевіряти при купівлі автомобіля

  • паспорт власника автомобіля;
  • технічний паспорт на транспортний засіб;
  • свідоцтво про реєстрацію авто.

Як подивитись історію автомобіля перед покупкою

В Електроному кабінеті водія або на інших серверах можна перевірити VIN-код будь-якого транспортного засобу, що пройшов реєстрацію на території України. За допомогою VIN-код можна дізнатись інформацію про попередні операції над транспортним засобом, дату реєстрації, кількість власників, ДТП та інші характеристики автомобіля. VIN-номер – це унікальний номер автомобіля у якому зашифрована інформація про автомобіль. Зазвичай він знаходиться поруч з водійським кріслом, або під ним. Також VIN-номер може бути нанесено під капот транспортного засобу.

Також перевірити автомобіль можна в режимі онлайн за реєстраційним номером, свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу та паспортом транспортного засобу.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про 10 автомобілів, які найшвидше втрачають у ціні.

Також "Коментарі" писали про Топ 10 найдорожчих автомобілів світу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини