Головна Новини Чоловік літак Що придумали брати Райт: кілька цікавих фактів про найперший в світі літак
commentss НОВИНИ Всі новини

Що придумали брати Райт: кілька цікавих фактів про найперший в світі літак

Брати Райт здійснили політ на винайденому ними апараті, але не всі визнають їх першість

8 жовтня 2020, 15:34 comments5778
Поділіться публікацією:

Багато хто з нас літав на літаках або хоча б спостерігали за ними в повітрі. Це стало настільки звичним явищем, що через багато років ми навіть не замислювались про те, як і коли з'явився перший у світі літак. Всі чули щось про братів Райт, але без особливих подробиць. Сьогодні ми виправимо це непорозуміння і розповімо, як розроблявся перший в світі літак "Флаєр-1". Допоможе нам у цьому портал navopros.ru.

Що придумали брати Райт: кілька цікавих фактів про найперший в світі літак

Перший політ тривав 12 секунд

Якщо під словом "літак" мається на увазі керований літальний апарат важчий за повітря, то перший в світі політ такого апарату стався 17 грудня 1903 року. Літак отримав назву "Флаєр-1" і був сконструйований американцями Уірбелом і Орвіллом Райт. Перший політ на висоті трьох метрів тривав 12 секунд, було подолано відстань в 37 метрів. У той же день було здійснено другий політ довжиною 260 метрів. Всього літак "Флаєр-1" здійснив чотири польоти.

Перший в світі літак був зібраний з дерева і мав бензиновий двигун з подвійним дерев'яним пропелером. "Флаєр-1" міг злітати тільки при зустрічному вітрі зі спеціальних рейок. Для з'єднання двигуна з пропелером використовувався звичайний велосипедний ланцюг. Розмах крила "Флаєра-1" становив 12 метрів при загальній вазі літака 283 кілограми, з яких 77 кілограмів припадало на двигун. В даний час перший в світі літак знаходиться в Смітсонівському інституті, Вашингтон, як музейний експонат.

Брати Райт є піонерами авіації, однак той факт, що саме вони підняли в повітря перший літак, залишається спірним. У 1906 році бразилець Альберто Сантос-Дюмон здійснював польоти на своєму літаку "14-біс", який був більш досконалий за літак братів Райт, і міг злітати незалежно від вітру. Так чи інакше, Бразилія офіційно визнає творцем першого в світі літака саме свого громадянина.

Як повідомляло видання "Коментарі", найбільший у світі водневий літак здійснив перший успішний політ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини