Рубрики
МЕНЮ
Павел Зинченко
Коли ми говоримо про шампанське, то уявляємо собі кислувато-солодкий білий ігристий напій, який вживають під час великих свят. Багато з тих, хто постарше, ще не забув, як шампанське купувалося за кілька місяців до Нового року і дбайливо зберігалося в міні-барі, щоб бути відкритим за кілька хвилин до півночі.
Сьогодні ж ми розповімо тобі про декілька видів шампанського, про існування якого ти навіть не здогадувався.
Біодинамічне шампанське
Цей сорт шампанського призначений для тих, хто хоче бути ближче до природи і її ритмів. Воно не містить пестицидів, виключно натуральні добрива, а всі маніпуляції з лозою відповідають фазам Місяця. Існує легенда, що якщо в день осіннього рівнодення наповнити коров'ячий ріг гноєм і закопати, а в день весняного рівнодення викопати, розчинити отримане у воді і окропити рослини, це здатне надати їм життєвих сил і зробити плоди більш насиченими.
Шампанське з історією
Вина можуть бути не тільки білими або червоними, але і дофілоксерними і післефілоксерними. Страшне слово "філоксера" означає всього-на-всього шкідливого кліща, який потрапив у Європу з Америки і знищив на початку ХХ століття майже всі виноградники. Виноробам довелося замінити європейські сорти винограду на американські, які мали імунітет проти кліща, а те, що залишилося, обнесли високими стінами, які отримали назву старі лози. Вино з такого винограду вважається раритетом, і по щасливій випадковості така ділянка збереглася у того ж дому ігристих вин, який створює червоне шампанське.
Червоне шампанське
Ігристе вино не часто роблять червоним. Воно зазнає подвійної ферментації: спочатку робиться "тихе" вино, а потім у нього додають дріжджі і витримують до появи пузирків. Дріжджі повинні поглинути весь кисень, який пом'якшує смак вина. Тоді і виходить червоне ігристе. На смак вона нагадує зелену хурму.
Сподіваємося, у тебе буде можливість покуштувати ці унікальні види шампанського. Також видання "Коментарі" розповість, чому корисно пити вино.
Новини