Краще вже не буде: п'ять найнеймовірніших помилок минулого століття

Відомі вчені та підприємці минулого століття навіть не здогадувалися, наскільки далеко просунеться розвиток людської цивілізації

Літаки, комп'ютери, радіо, автомобілі... Ми звикли ставитися до цього, як до чогось, що існувало завжди. Важко собі уявити, що люди раніше не мали у своєму розпорядженні цих технологій. Проте, раніше вони не тільки обходилися без усього цього, а й з усієї впевненістю заявляли, що в прогресі немає жодного сенсу. Сьогодні видання mport розповість нам про п'ять найнеймовірніших помилок, в які сьогодні навіть складно повірити.

Автомобілі

"Оскільки автомобілі практично досягли межі свого розвитку, ніяких радикальних поліпшень в майбутньому напевно не передбачається", - такий неймовірний прогноз дало в 1909 році авторитетне наукове видання Scientific American.

Кіно зі звуком

"Кому, до біса, захочеться почути промову акторів?" - саме так Гаррі Ворнер, старший з братів-засновників Warner Brothers, відреагував в 1926 році на пропозицію молодшого брата Сема Ворнера використовувати в фільмах синхронну мову. Але все-таки Гаррі погодився на озвучування реплік в стрічці "Співак джазу". Це викликало справжню революцію в кіно.

Персональний комп'ютер

"Немає ніяких причин думати, що будь-кому знадобиться домашній комп'ютер" - рішуче заявив в 1977 році Кен Олсен, засновник компанії Digital Equipment Corporation. Справедливості заради слід зазначити, що слова були вирвані з контексту. Йшлося про суперкомп'ютер, який буде готувати їжу, керувати електрикою та температурою.

Радіо

"Музична скринька без дротів не принесе жодного прибутку. Кому захочеться платити, щоб отримати повідомлення, відправлене в нікуди?" - з цими словами один із засновників радіомовлення в США Давид Сарнов відмовив у фінансуванні радіо в 1920 році. Але пізніше Сарнов змінив свою думку, заснувавши RCA і NBC.

Авіація

"Аероплани - кумедні іграшки, але на війні будуть марними" - так в 1911 році говорив про авіацію відомий французький воєначальник часів Першої світової війни Фердинанд Фош. Втім, ця заява не завадила йому використовувати літаки в боях проти німецької армії.

Хто знає, може сьогодні ми вважаємо неймовірним щось, що вже через століття стане повсякденністю для людської цивілізації. А любителям експериментів видання "Коментарі" розповість, чи можна склеїти літак скотчем.