Що робити водієві, якщо за кермом захотілося спати

Експерти розповіли, як діяти водієві, якщо за кермом дуже захотілося спати: поради, які допоможуть уникнути аварії

Однією з найпоширеніших причин автомобільних аварій є втома водія. Якщо за кермом почало хилити у сон, тоді краще зупинитися та трохи подрімати, щоб відновити енергію. Щоправда, є й інші поради, які допоможуть у цій ситуації.

Експерти, посилаючись на статистику, кажуть, що найнебезпечнішими годинами для водіння автомобільного транспорту є 24:00-6:00 ранку. І люди, які їдуть без пасажирів автомагістраллю чи сільською місцевістю, в особливій зоні ризику. Насамперед, вирушаючи у далеку дорогу, потрібно добре виспатися та не приймати жодних препаратів, здатних змінювати концентрацію уваги.

Якщо за кермом раптово наринула сонливість, то краще припинити рух і зупинитися у найближчому дозволеному місці, щоб поспати хоча б 30 хвилин. Такий сон повинен трохи підбадьорити.

Щоб не заснути, водіям рекомендують частіше вживати воду, робити розминку та жувати щось смачненьке, наприклад, жувальні гумки, батончики, насіння, горішки - все, що допоможе відволіктися від сну.

Якщо з вами їдуть пасажири, то краще на переднє сидіння брати людину, яка не хоче спати, а навпаки, відволікатиме своєю жвавою бесідою.

Також водіям рекомендують відпочивати кожні 2-4 години, якщо дорога довга. Краще заздалегідь намітити кілька пунктів, у яких можна буде зупинитися та відновити сили, а також перекусити.

Нагадаємо, з яких причин, наведених у статті 35 Закону України "Про Національну поліцію", поліцейські можуть зупинити автомобіль.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як перевірятимуть водіїв на сп'яніння за новим законом.